Lala’s Acupunctuur

Heerlen Hoensbroek Brunssum!

QI Gong

Spreek Qigong uit als “tsjie koeng”. Het is een zeer oude ademhalings- en bewegingsleer die de basis vormt voor de oosterse gevechtskunsten en meditatietechnieken. Qigong heeft ook een grote medische waarde; het versterkt de doorstroming van qi (energie) en bloed. Bij het behandelen van klachten leren we vaak Qi-gong-oefeningen aan, die men thuis elke dag kan doen. Voor bijna elke klacht is er wel een goede oefening.
Qigong is een onderdeel van de Chinese leer, die men zich aanleert, om de lichamelijke en geestelijk gezondheid te behouden en te verbeteren. Qigong oefeningen zijn meestal op zichzelf staande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een Qigong oefening kan ook statisch zijn waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.
 
Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen dient ter bevordering van de stroming van Qi (levensenergie) in het lichaam. Elk lichaamdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van Qi te hebben. De Qi in alle lichaamsdelen is, als ze gezond zijn, in balans. Door het uitvoeren van de Qigong oefeningen poogt men deze balans te onderhouden of te herstellen.
De energetische visie (Qi) die niet aansluit op de fysiologische kennis van het moderne westen, vormt ook de basis voor veel andere oosterse heilzame praktijken, zoals acupunctuuryoga, etc. Hoewel de energetische visie wetenschappelijk niet algemeen aanvaard is, wordt ze toch bevestigd door wetenschappelijk onderzoek.
Aikman schreef dat in tegenstelling tot het Westen, waar velen van mening zijn dat qigong een subjectief, New Age-achtig concept is dat niet wetenschappelijk geverifieerd kan worden, een groot deel van China’s wetenschappelijk establishment het bestaan van Qi heeft erkend. Gecontroleerde experimenten van de Chinese Academy of Sciences in de late jaren ’70 en begin jaren ’80 concludeerden dat Qi, wanneer uitgezonden door een qigong expert, “resulteert in feitelijk meetbare infrarood elektromagnetische golven en chemische veranderingen veroorzaakt in stilstaand water door mentale concentratie.”

Reproduceerbare heilzame effecten van Qigong aangaande hartslag en immuunsysteem werden opgetekend.

deze behandelingen vallen onder de licentie Zhong.