Lala’s Acupunctuur

Heerlen Hoensbroek Brunssum!

Tuina

Tuina (spreek uit twiena) is één van de therapieën van de Traditioneel Chinese Geneeswijze (T.C.M.). Zij kent een grote variëteit aan verschillende massages die op het lichaamsoppervlak worden uitgevoerd en daarnaast diverse zeer effectieve manipulatietechnieken die op verschillende delen van het lichaam kunnen worden toegepast. Uitgegaan wordt steeds van een goede TCG diagnose van de patiënt volgens de regels van de T.C.M. Tuina therapie is zeer effectief zowel in preventieve zin als voor op klachten verhelpende therapie. Door de yinne en yange aspecten van de lichaamsenergie in balans te brengen en de circulatie van Qi en Bloed te bevorderen kunnen, op een deskundige manier toegepast, vele aandoeningen worden verholpen. Tuina is niet weg te denken uit de Chinese ziekenhuizen en kent daar verschillende richtingen zoals: kinder Tuina, volwassenen Tuina, orthopedie en cosmetica.

 

Geschiedenis:
Meer dan tweeduizend jaar geleden, in de Han en Qin Dynastieën (205 v. Chr. – 280 n. Chr.), werd Tuina al genoemd in de geneeswijze 
boeken. Er wordt dan nog gesproken over ‘Mosha’, ‘Anmo’ of ‘Anqiao’. In het bekende oude boek de Nei Jing werd de term Tuina voor het eerst gebruikt. In dit oude werk worden diverse hoofdstukken aan de verschillende aspecten van Tuina gewijd. In die tijd begonnen de Chinese artsen allerlei acute en chronische aandoeningen volgens de methoden van de Tuina therapie toe te passen.
In de tijd van de Sui- en Tang-Dynastieën kwam de Anmo (Tuina) tot volle ontwikkeling en werd opgenomen in de State Office of Imperial physicians. In die tijd werd de Tuina langzaam maar zeker ook toegepast in Japan en ook in Frankrijk. Hieruit ontwikkelde zich later de Japanse Shiatsu (in het Chinees: ‘Zhi Jia Fa’) en diverse vormen van westerse massage (‘Mosha’ in het Chinees).

Tuina wordt dus als volwaardige therapie al duizenden jaren toegepast. Heden ten dage heeft bijna elk Chinees ziekenhuis zijn eigen Tuina afdeling en de Tuina studie en praktijk nemen in het universitair medisch onderwijs een belangrijke plaats in. In 1987 werd de Chinese Tuina Association opgericht en de laatste jaren wordt er steeds meer gepubliceerd over succesvol onderzoek op dit gebied. De combinatie van Tui-Na en acupunctuur begint een belangrijke plaats in te nemen in China, evenals in de V.S. en Europa.
 
Hoe werkt Tuina? 

Het gehele lichaam, zowel aan de buitenzijde in de armen en benen en de huid, als intern in de diverse organen, wordt verbonden door Meridianen. De Chinezen spreken over Qi en Bloed dat door de meridianen stroomt en het lichaam voorziet van voedingstoffen en informatie, om op die manier een balans van Yin en Yang te scheppen. Algemeen gesproken kan gezegd worden dat blokkades en onregelmatigheden in de meridianen ziekteprocessen kunnen veroorzaken. Zo wordt bijvoorbeeld alle pijn in de Chinese geneeswijze beschouwd als een ‘blokkade van Qi’.

 

Wanneer de therapeut een Tuina behandeling geeft, is hijzelf zeer geconcentreerd in zijn eigen lichaamscentrum (Yi) en haalt van daaruit de innerlijke kracht om zijn handen het juiste werk te laten doen. Zo kan hij blokkades opheffen en de circulatie van Qi en Bloed bevorderen. Zo wordt een yin-yang balans geschapen, wordt de energie van het lichaam versterkt, kunnen blokkades worden opgeheven, worden de innerlijke organen in evenwicht gebracht. Zo kan men koorts laten dalen, pijn verzachten, gewrichten beweeglijk maken, etc.

 

De Tuina stijl: 
Gedurende de duizenden jaren van ontwikkeling ontstonden er verschillende stijlen in het geografisch enorm uitgestrekte China. Zo werd bijvoorbeeld de Yi Zhi Chan-stijl, een techniek waarbij de duim wordt gebruikt om een acupuntuurpunt te beïnvloeden, heel populair in het Zuiden.
Maar elke stijl had zijn stevige fundament binnen de theorie van de Traditioneel Chinese Geneeswijze, waarbij steeds een juiste diagnostiek voorafgaat aan een behandeling. Enkele tientallen jaren geleden werden deze stijlen tot een zeer complete therapievorm bij elkaar gebracht in wat we heden ten dage Tuina therapie noemen. De Academie draagt zorg voor het doceren van deze hoogwaardige therapievorm. Daarbij ligt een accent op de Nei-Gong-stijl.
 
Houding en aandacht:
Er zijn enkele sleutelbegrippen die de Tuina massage kenmerken. Dit zijn: de houding van de masseur, de technische vaardigheid van de masseur, de ademhaling, het verworven inzicht, de mate van gevoeligheid en het vermogen tot concentratie. Naast het diagnosticeren door middel van pols en tong en het stellen van vragen, leer je in de opleiding “waarnemen met je handen.” Speciale technieken worden geleerd om deze vermogens te versterken.


Deze behandelingen vallen onder de licentie Zhong.